Pamatdati
Programmas nosaukumsĀrstnieciskā masāža Kopīga Studiju programma
Augstskola/KoledžaRīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledža
Studiju virziensVeselības aprūpe
Kopīga Studiju programma ar
Visi dati
LR izglītības klasifikācijas kods (IKK)41722
EKI/LKI līmenis5
Izglītības programmas veidsPirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība (ceturtā līmeņa profesionālā kvalifikācija), īstenojama pēc vispārējās vai profesionālās vidējās izglītības ieguves. Studiju ilgums pilna laika studijās divi–trīs gadi
Studiju pogrammas saīsinātais nosaukums1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Tematiskā grupaMedicīniskie pakalpojumi
ISCED kods0915
ISCED nosaukumsMedicīniskie pakalpojumi
Studiju programmas apjoms (KP)80
Iegūstamais grāds-
Iegūstamā kvalifikācijaMasieris
Studiju veids un formaPilna laika klātiene
Studiju ilgums2 gadi
Valodalatviešu
Licences dati
Licences numurs041017-3
Licences datums15.05.2015
Licences termiņš
Akreditācijas dati
Akreditācijas lapas numursNetiek izsniegta
Akreditācijas datums11.01.2023
Akreditācijas ilgums (gados)6
Akreditācijas termiņš12.01.2029
Studiju programmas rezultāti
Zināšanas:
Pārzina dažādo masāžas veidu, rehabilitācijas, ūdensdziedniecības un klasiskās dabas dziedniecības pamatprincipu attīstību veselības veicināšanā, un segmentārās, manuālā limfodrenāžas, sporta, punktu, saistaudu, pēdu, banku, zemūdens, grūtnieču, bērnu, masāžu ar dažādām masāžas ierīcēm un masāžu estētiskajā medicīnā tehnikas, indikācijas, un kontrindikācijas.
Analizē un izskaidro klasiskās masāžas indikācijas, kontrindikācijas un metodiku pie sirds – asinsrites, elpošanas, gremošanas, nervu, maņu orgānu, balsta – kustību aparāta slimībām.
Skaidro cilvēka pamatvajadzības, aprūpes pamatjēdzienus, pacientu izglītošanas principus, profesionālo darbību reglamentējošos normatīvos dokumentus, ētikas pamatus, un pētniecības principus masiera praksē.
Pārzina komercdarbības pamatus, uzņēmuma un projektu organizēšanas, plānošanas un vadīšanas teoriju, grāmatvedības, masieru darba dokumentēšanas principus, lietvedību, informācijas tehnoloģijas un darba tiesisko attiecību jautājumus.
Izskaidro pacienta izmeklēšanu – ādas, zemādas, saistaudu, balsta – kustību aparāta, stājas novērtējumu, konstitucionālās īpatnības un atpazīst balsta – kustību aparāta, nervu, asinsrites un limfātiskās sistēmas traucējumus un slimības, kā arī bērnu attīstības īpatnības un masāžā lietojamo vielu sastāvu un īpašības.
Pārzina drošas vides uzturēšanas principus pacientu aprūpē, infekciju kontroli, masiera darba drošību, aizsardzību un neatliekamās medicīniskās palīdzības pamatprincipus.

Prasmes:
Veic klasisko, segmentāro, manuālās limfodrenāžas, sporta, punktu, saistaudu, pēdu, banku, zemūdens, grūtnieču, bērnu, vai masāžu ar medicīniskām ierīcēm, atbilstoši pacienta aktuālajam veselības stāvoklim.
Strādā komandā, ievēro medicīniskās ētikas normas, izglīto pacientus un viņa tuviniekus par masāžas procedūrām, to norisi, ietekmi uz organismu, savas profesionālās kompetences un kvalifikācijas ietvaros, ievērojot ārstniecības jomu, komercdarbību un darba tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu prasības, un jaunākos zinātniskos pētījumus nozarē.
Veic masāžas rezultātu dokumentēšanu, nodrošinot medicīniskās dokumentācijas uzglabāšanu, konfidencialitāti, sagatavo profesionālajai darbībai nepieciešamos grāmatvedības, finanšu dokumentus, lietojot informācijas tehnoloģijas un biroja tehniku.
Novērtē un dokumentē pacienta aktuālo veselības stāvokli, izprot ārsta norādījumus par pacienta slimību, slimības stadiju, masāžas veidu, lokalizāciju, mērķiem un masāža lietojamo vielu ietekmi.
Ievēro pareizu stāju, ergonomisku darba pozu, personīgo higiēnu, vides, darba aizsardzības, ugunsdrošības, elektrodrošības normatīvo aktu prasības un spēj nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Kompetences:
Spēja veikt pacienta atbilstošās ķermeņa zonas masāžu, ievērojot viņa veselības stāvokli, nepieciešamo procedūras intensitāti, ilgumu un aprūpi pēc masāžas.
Spēja plānot un organizēt savu darbu atbilstoši ārstniecības jomas normatīvo aktu prasībām, strādājot patstāvīgi vai komandā, veidot profesionālu dialogu un izglītojošu darbu, ievērot profesionālo ētiku un ieviest savā darbā jaunākos uz pierādījumiem balstītus sasniegumus veselības aprūpes jomā.
Spēja izmantot un ievērot komercdarbību un darba tiesisko attiecību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, un lietot informācijas tehnoloģijas savas darbības veikšanai.
Spēja veikt pacienta veselības stāvokļa novērtēšanu, sagatavot pacientu masāžai, izvērtējot masāžas kontrindikācijas katram pacientam individuāli un izprotot ārsta norādījumus.
Spēja ievērot infekciju kontroles pasākumus, darba aizsardzības, ugunsdrošības, vides aizsardzības normatīvo aktu prasības un atbilstoši rīkoties dzīvībai bīstamās situācijās, sniegt pirmo palīdzību un neatliekamo medicīnisko palīdzību.
Dokumenti
DokumentsDokumenta tipsValoda
Expert / Experts joint reportEksperta / Ekspertu kopīgais atzinumsangļu
Self-evaluation reportPašnovērtējuma ziņojumsangļu
Self-evaluation reportPašnovērtējuma ziņojumslatviešu
Studiju programmas vēsture