Pamatdati
Programmas nosaukums | Veterinārmedicīna |
---|---|
Augstskola/Koledža | Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte |
Studiju virziens | Veterinārmedicīna |
Visi dati
LR izglītības klasifikācijas kods (IKK) | 49640 |
---|---|
EKI/LKI līmenis | 7 |
Izglītības programmas veids | Otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība (piektā līmeņa profesionālā kvalifikācija), īstenojama pēc vispārējās vai profesionālās vidējās izglītības ieguves. Studiju ilgums pilna laika studijās vismaz pieci gadi |
Studiju pogrammas saīsinātais nosaukums | 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programma (kopējais pilna laika studiju ilgums vismaz 5 gadi) |
Tematiskā grupa | Veterinārija |
ISCED kods | 0841 |
ISCED nosaukums | Veterinārija |
Studiju programmas apjoms (KP) | 240 |
Iegūstamais grāds | — |
Iegūstamā kvalifikācija | Veterinārārsts |
Studiju veids un forma | Pilna laika klātiene |
Studiju ilgums | 6 gadi |
Valoda | latviešu; angļu |
Licences dati
Licences numurs | 04056-50 |
---|---|
Licences datums | 21.06.2007 |
Licences termiņš |
Akreditācijas dati
Akreditācijas lapas numurs | Netiek izsniegta |
---|---|
Akreditācijas datums | 03.08.2022 |
Akreditācijas ilgums (gados) | 6 |
Akreditācijas termiņš | 04.08.2028 |
Studiju programmas rezultāti
Zināšanas:
1. par preventīvo medicīnu un dzīvnieku slimību cēloņiem, dabu, patoloģiskām izmaiņām, norisēm, efektu, diagnozi un ārstēšanu gan individuāliem dzīvniekiem, ieskaitot īpašas zināšanas par slimībām, kuras var pārnest cilvēkiem;
2. par profesionālo terminoloģiju, kā arī likumdošanu, kas attiecas uz veterinārmedicīnas jomu;
3. par individuālu dzīvnieku un dzīvnieku grupu anestēziju, un par aseptisku ķirurģiju un nesāpīgu nāvi;
4. par dzīvnieku audzēšanu, labturību, aizsardzību un ēdināšanu, barības ražošanu;
5. par higiēnu un tehnoloģijām, kas saistītas ar dzīvnieku barības vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu, kas paredzēti lietošanai pārtikā ražošanu un apriti, un par atbildīgu un saprātīgu veterināro zāļu lietošanu dzīvnieku ārstēšanā, lai garantētu pārtikas ķēdes drošumu un vides aizsardzību;
6. par veselu dzīvnieku organisma struktūru, funkcijām, fizioloģiju un topogrāfiju;
7. par efektīvu komunikāciju, darbu komandā un uzņēmuma vadību, izprotot ekonomikas pamatjēdzienus;
8. par datu iegūšanu, apstrādi un statistisko analīzi;
Prasmes:
1. dzīvnieku kopšanas, barošanas, labturības, reproduktīvo funkciju nodrošināšanas un higiēnas jomā;
2. klīniskās, epidemioloģiskās un analītiskās prasmes, kas nepieciešamas gan dzīvnieku slimību profilaksei, gan diagnostikai un ārstēšanai, nodrošinot atbildīgu un saprātīgu veterināro zāļu lietošanu dzīvnieku ārstēšanā un garantējot pārtikas ķēdes drošumu un vides aizsardzību;
3. par dzīvnieku barības un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu higiēnu un tehnoloģijām šo produktu ražošanā, izgatavošanā un apritē, tai skaitā prasmes, kas nepieciešamas, lai izprastu un spētu izskaidrot labo praksi šajos jautājumos;
4. spēj saprotami un pārliecinoši komunicēt ar sabiedrību par profesionālajiem jautājumiem;
5. spēj vadīt savu praktisko darbību atbilstoši pastāvošai likumdošanai un profesionālo darbību balstīt uz ētisku, pierādījumiem pamatotu, sabiedrības veselību un drošību kopumā veicinošu principu ievērošanu;
6. spēj patstāvīgi izmantot teoriju, metodes un problēmu risināšanas prasmes, lai veiktu pētniecisku vai augsti kvalificētas profesionālas funkcijas.
Kompetences:
1. izprot veterinārārsta ētiskos un juridiskos pienākumus attiecībā uz dzīvniekiem, vidi, klientiem un sabiedrību, kā arī parāda zināšanas par organizāciju, vadību, kas saistīta ar biznesa ekonomiku;
2. efektīvi sazinās ar klientiem, sabiedrību, profesionālajiem kolēģiem un atbildīgajām iestādēm, izmantojot attiecīgajai auditorijai piemērotu valodu, pilnībā ievērojot konfidencialitāti un privātumu, konsultēt par preventīviem pasākumiem, tai skaitā par dzīvnieku gatavību vakcinācijai, skaidrojot jautājumus par imunizāciju, kas piemēroti konkrētai sugai un atbilst pieņemtajiem dzīvnieku veselības, labturības un sabiedrības veselības standartiem;
3. apieties un fiksēt pacientus droši un ar cieņu pret dzīvnieku, veikt pilnu klīnisko izmeklēšanu un parādīt spēju pieņemt klīniskos lēmumus, izstrādāt atbilstošus ārstēšanas plānus un veikt ārstēšanu dzīvnieku interesēs, pēc nepieciešamības sniegt neatliekamo palīdzību biežāk sastopamajām dzīvnieku sugām;
4. novērtēt dzīvnieka vai dzīvnieku grupas fizisko stāvokli, labturību un ēdināšanu, konsultēt klientus par turēšanas un ēdināšanas principiem, sagatavot precīzus klīniskos un klientu ierakstus un vajadzības gadījumā ziņojumus kolēģiem, apmierinošā un sabiedrībai saprotamā formā;
5. izprot diagnostikas metožu ieguldījumu diagnozes noteikšanā, ir kompetents iegūt, glabāt un transportēt paraugus, izvēlēties atbilstošus diagnostikas testus, interpretēt un saprast testu rezultātus;
6. atpazīt pazīmes, kas liecina par iespējamām ziņojamām, reģistrējamām slimībām un zoonozēm, un veikt atbilstošus pasākumus, tostarp ziņot attiecīgajām iestādēm;
7. pareizi un atbildīgi izrakstīt un izsniegt medikamentus saskaņā ar tiesību aktiem un jaunākajām vadlīnijām, tai skaitā ziņot par iespējamām zāļu blakusparādībām;
8. rīkoties atbilstoši vispārējām aseptikas prasībām un veikt drošu un atbilstošu dzīvnieku fiksāciju un ārstnieciskās manipulācijas, kā arī dzīvnieku humānu eitanāziju un dzīvnieku līķu patologanatomisko izmeklēšanu diagnostiskos nolūkos;
9. veikt pirmskaušanas apskati dzīvniekiem, kas paredzēti pārtikas apritē, pareizi noteikt apstākļus, kas ietekmē dzīvnieku izcelsmes produktu kvalitāti un drošību, kā arī veikt pārtikas un barības pārbaudi, tostarp pēckaušanas pārbaudi produktīvajiem dzīvniekiem un pārbaudes, kas saistītas ar pārtikas tehnoloģijām;
10. spēj integrēt dažādu jomu zināšanas pētniecības vai profesionālās darbības attīstībā, parādīt izpratni par zinātnes rezultātu vai profesionālās darbības iespējamo ietekmi uz vidi un sabiedrību.
1. par preventīvo medicīnu un dzīvnieku slimību cēloņiem, dabu, patoloģiskām izmaiņām, norisēm, efektu, diagnozi un ārstēšanu gan individuāliem dzīvniekiem, ieskaitot īpašas zināšanas par slimībām, kuras var pārnest cilvēkiem;
2. par profesionālo terminoloģiju, kā arī likumdošanu, kas attiecas uz veterinārmedicīnas jomu;
3. par individuālu dzīvnieku un dzīvnieku grupu anestēziju, un par aseptisku ķirurģiju un nesāpīgu nāvi;
4. par dzīvnieku audzēšanu, labturību, aizsardzību un ēdināšanu, barības ražošanu;
5. par higiēnu un tehnoloģijām, kas saistītas ar dzīvnieku barības vai dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu, kas paredzēti lietošanai pārtikā ražošanu un apriti, un par atbildīgu un saprātīgu veterināro zāļu lietošanu dzīvnieku ārstēšanā, lai garantētu pārtikas ķēdes drošumu un vides aizsardzību;
6. par veselu dzīvnieku organisma struktūru, funkcijām, fizioloģiju un topogrāfiju;
7. par efektīvu komunikāciju, darbu komandā un uzņēmuma vadību, izprotot ekonomikas pamatjēdzienus;
8. par datu iegūšanu, apstrādi un statistisko analīzi;
Prasmes:
1. dzīvnieku kopšanas, barošanas, labturības, reproduktīvo funkciju nodrošināšanas un higiēnas jomā;
2. klīniskās, epidemioloģiskās un analītiskās prasmes, kas nepieciešamas gan dzīvnieku slimību profilaksei, gan diagnostikai un ārstēšanai, nodrošinot atbildīgu un saprātīgu veterināro zāļu lietošanu dzīvnieku ārstēšanā un garantējot pārtikas ķēdes drošumu un vides aizsardzību;
3. par dzīvnieku barības un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu higiēnu un tehnoloģijām šo produktu ražošanā, izgatavošanā un apritē, tai skaitā prasmes, kas nepieciešamas, lai izprastu un spētu izskaidrot labo praksi šajos jautājumos;
4. spēj saprotami un pārliecinoši komunicēt ar sabiedrību par profesionālajiem jautājumiem;
5. spēj vadīt savu praktisko darbību atbilstoši pastāvošai likumdošanai un profesionālo darbību balstīt uz ētisku, pierādījumiem pamatotu, sabiedrības veselību un drošību kopumā veicinošu principu ievērošanu;
6. spēj patstāvīgi izmantot teoriju, metodes un problēmu risināšanas prasmes, lai veiktu pētniecisku vai augsti kvalificētas profesionālas funkcijas.
Kompetences:
1. izprot veterinārārsta ētiskos un juridiskos pienākumus attiecībā uz dzīvniekiem, vidi, klientiem un sabiedrību, kā arī parāda zināšanas par organizāciju, vadību, kas saistīta ar biznesa ekonomiku;
2. efektīvi sazinās ar klientiem, sabiedrību, profesionālajiem kolēģiem un atbildīgajām iestādēm, izmantojot attiecīgajai auditorijai piemērotu valodu, pilnībā ievērojot konfidencialitāti un privātumu, konsultēt par preventīviem pasākumiem, tai skaitā par dzīvnieku gatavību vakcinācijai, skaidrojot jautājumus par imunizāciju, kas piemēroti konkrētai sugai un atbilst pieņemtajiem dzīvnieku veselības, labturības un sabiedrības veselības standartiem;
3. apieties un fiksēt pacientus droši un ar cieņu pret dzīvnieku, veikt pilnu klīnisko izmeklēšanu un parādīt spēju pieņemt klīniskos lēmumus, izstrādāt atbilstošus ārstēšanas plānus un veikt ārstēšanu dzīvnieku interesēs, pēc nepieciešamības sniegt neatliekamo palīdzību biežāk sastopamajām dzīvnieku sugām;
4. novērtēt dzīvnieka vai dzīvnieku grupas fizisko stāvokli, labturību un ēdināšanu, konsultēt klientus par turēšanas un ēdināšanas principiem, sagatavot precīzus klīniskos un klientu ierakstus un vajadzības gadījumā ziņojumus kolēģiem, apmierinošā un sabiedrībai saprotamā formā;
5. izprot diagnostikas metožu ieguldījumu diagnozes noteikšanā, ir kompetents iegūt, glabāt un transportēt paraugus, izvēlēties atbilstošus diagnostikas testus, interpretēt un saprast testu rezultātus;
6. atpazīt pazīmes, kas liecina par iespējamām ziņojamām, reģistrējamām slimībām un zoonozēm, un veikt atbilstošus pasākumus, tostarp ziņot attiecīgajām iestādēm;
7. pareizi un atbildīgi izrakstīt un izsniegt medikamentus saskaņā ar tiesību aktiem un jaunākajām vadlīnijām, tai skaitā ziņot par iespējamām zāļu blakusparādībām;
8. rīkoties atbilstoši vispārējām aseptikas prasībām un veikt drošu un atbilstošu dzīvnieku fiksāciju un ārstnieciskās manipulācijas, kā arī dzīvnieku humānu eitanāziju un dzīvnieku līķu patologanatomisko izmeklēšanu diagnostiskos nolūkos;
9. veikt pirmskaušanas apskati dzīvniekiem, kas paredzēti pārtikas apritē, pareizi noteikt apstākļus, kas ietekmē dzīvnieku izcelsmes produktu kvalitāti un drošību, kā arī veikt pārtikas un barības pārbaudi, tostarp pēckaušanas pārbaudi produktīvajiem dzīvniekiem un pārbaudes, kas saistītas ar pārtikas tehnoloģijām;
10. spēj integrēt dažādu jomu zināšanas pētniecības vai profesionālās darbības attīstībā, parādīt izpratni par zinātnes rezultātu vai profesionālās darbības iespējamo ietekmi uz vidi un sabiedrību.
Dokumenti
Dokuments | Dokumenta tips | Valoda |
---|---|---|
Expert / Experts joint report | Eksperta / Ekspertu kopīgais atzinums | angļu |
Self-evaluation report | Pašnovērtējuma ziņojums | angļu |
Self-evaluation report | Pašnovērtējuma ziņojums | latviešu |
Expert / Experts joint report (25.03.2020) | Eksperta / Ekspertu kopīgais atzinums | latviešu |
Studiju programmas vēsture